Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

onsdag 4 augusti 2010

Arbetslinjen kostar skjortan

Av de 23 146 personer som deltagit i arbetslivsintroduktionen under första halvåret i år har bara två procent fått ett arbete. Det låter för mig som en rysligt dyr omläggning med ett mycket klent resultat. Då pratar jag ekonomi.

Minst lika viktigt är dock vad som skett med de människor som plötsligt blev utförsäkrade. Hur mår dom idag, de som inte fått arbete. Inte minst tänker jag då på de som misstrotts och är åter i sjukförsäkringssystemet. För dessa människor är det hela bara en smäll på fingrarna och ett besked från överheten om att dom inte är trovärdiga. Inte heller deras läkare som skrivit intygen om deras sjukdom.

Sympatisk världsstjärna

Den störste av alla just nu inom friidrotten, sprintern Usain Bolt, verkar inte ha de divalater som så många andra "världsstjärnor". Det brukar ofta framkomma krav om all sköns särbehandling men inte från Usain Bolt. Han nöjer sig med normalutbudet i dessa sammanhang såväl vad gäller mat, boende som transporter. Ja, han valde t o m att ta tåget från Arlanda in till Stockholm i s f att kräva en vräkig limousin. Ett sympatiskt drag tycker jag. Han får bra betalt för att tävla, 2 miljoner kronor, men det tycker jag är ok eftersom han också är det stora dragplåstret till DN-galan.

Major Björklund allt mera desperat

Skolminister Jan Björklund är verkligen på offensiven just nu. Nu ska det rensas i svensk skollagstiftning. Härom dagen gällde det att skolk skall skrivas in i betygen, idag möjligheter för rektorer att förbjuda bärande av burka eller nikab i skolan. Är han ute efter någon slags rekord "en ny lag om dagen" eller börjar han bli byxis redan inför valet och vill vädja till de mest primitiva att rösta på Folkpartiet.
Visst, jag håller med honom om att undervisning i klassrummet är kommunikation där såväl kroppsspråk som minspråk ingår och då är det viktigt att kunna se varandra i ansiktet.

Vad jag inte gillar hos Björklund är att han då och då plötsligt dyker upp på den politiska arenan och då alltid med förbud eller repressiva åtgärder i bagaget. Hela tiden enkla, populistiska lösningar.
Jag delar hans uppfattning i vissa frågor men jag gillar aldrig sättet på vilket han försöker genomföra sina förslag. Det är alltför mycket kaserngård, "lyd order och håll käften" över hans beteende.