Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

tisdag 19 april 2011

Allt färre vill bli lärare

Läraryrket blir allt mindre eftertraktat. Ansökningarna till lärarutbildningar har minskat med 14% jämfört med förra året.Dessa nedslående fakta redovisas av SVT.
Detta i ett läge när läraryrket i stället behöver stärkas för att höja kvaliteten på den svenska skolan.

Som om inte dessa dystra siffror vore nog så framkommer idag i en artikel i Aftonbladet siffror som tyder på av att lärarna lönemässigt halkat efter och har uselt betalt även i ett internationellt perspektiv.

Sammantaget är den redovisade lärarsituationen synnerligen oroväckande tycker jag. Något för våra politiker att sätta tänderna i. Inte mycket att hoppas på dock så länge som skolministern heter Jan Björklund.Jag ser skolan som ett av samhällets grundfundament, något som vi inte kan tillåta att det krackelerar.

NHL-coach till MoDo?

Det sägs finnas planer på att MoDo ska sparka och köpa ut Challe Berglund och i stället satsa på en coach från NHL. Varför? Ja, för att nå bättre resultat förstås. Peter Forsberg och Markus Näslund kan väl antas ligga bakom detta tänk. Och visst, NHL-coacher fungerar säkert bra pover there, men i Eliserien och MoDo? Nej, det tror inte jag på.

Kan dra mig till minnes ett antal tränare som plockats från Canada till både Tre Kronor och klubblag men ingen har lyckats så vitt jag kommer ihåg. Billy Harris, Barry Smith, Wayne Fleming och Dave King är några transatlanter som dyker upp, men jag minns dom inte för några succeartade insatser. Mestadels misslyckanden blev det. Nej, jag tror det är bättre att satsa svenskt för en klubb som MoDo.

Challe Berglund har inte gjort nån lysande insats som coach tycker jag, men med stöd av Forsberg/Näslund och en satsning på egna produkter så kanske han kan höja sig nåt snäpp.

Konkurrerande intressen

Sigge har en förkärlek för husses Travronden vilket kan innebära problem eftersom vi nyttjar tidningen på olika sätt. Jag läser den, Sigge strimlar den, börjar helst uppe i högra hörnet. Idag när tisdagsnumret kommit så kan Sigge få överta Ronden från i fredags. Det är väl en bra deal. På så sätt kan vi samsas hela veckan. I bästa fall kan Sigge plocka fram några fina vinnare.