Jag risar, rosar och reflekterar över det mesta i tillvaron. Stort som smått, politik och sport, svenskt och utländskt, "i stan" och "på landet", mat och dryck. Å så LIVET förstås.

fredag 11 januari 2013

Stenbeck - slutet

SAMLAS PÅ GODSET Jan Stenbecks fyra barn Cristina, 25, Hugo, 23, Sophie, 22, och Max, 17, har rest till familjens gods Luerentzsheienhaff i Luxemburg för att bearbeta sorgen.
"Farmen" i Luxemberg. Här tog sagan slut.

Igår tittade jag på den tredje och sista delen i dokumentären  ( del 1.   del 2.om Jan Stenbeck. Bilden av honom kvarstår. En fascinerande person som förverkligade fler ideer än vad de flesta av oss ens hinner tänka under vår livstid. Intressant var att konstatera att inte alla i hans omgivning var överens om hur han levde och mådde, särskilt under de sista åren. Detta trots att han av sina medarbetare inte framställdes som en särskilt komplex person. 

Om inte komplex så i alla fall ovanlig. Han var långt ifrån politiskt korrekt och gillade uppenbarligen att stå för det oväntade. Som när han satsade 100 miljoner kronor på milleniefirandet i Stockholm. Genom detta ville han tacka stockholmarna för framgången med tidningen Metro, ett av hans nyskapande livsverk. Förutom tacket till stockholmarna omfattades nog milleniejippot oxå av ett mått av självhävdelse. 

Han ryggade inte för strider och utmaningar och tog inte sällan dessa med  en klackspark och ett flin. Han omgav sig med duktiga och lojala medarbetare som visste att det var resultatet som räknades. Presterade var du med, om inte så var du ute.

Under de sista levnadsåren så blev han allt mera tillbakadragen och drog sig undan på ett sätt som tyder på att något hände som fick honom att förändras påtagligt. Somliga vill påstå att han formligen åt och drack ihjäl sig medan andra inte håller med om den bilden.  

Den sista kända och föga smickrande bilden av honom togs i januari 2002 vid marinan i Auckland, Nya Zeeland under försöket med att vinna America´s Cup. En yvig satsning som gick under namnet Victory Challenge och som inte blev mera än just en yvig satsning. Tänk om han hade lyckats även med detta. Ja, tänk om.

De sista åren hade Stenbeck sin privatbostad på den s k "Farmen" i Luxemburg. Cirkeln var sluten då framgångssagan till viss del hade sitt ursprung i just Luxemburg.

Konstateras kan att Stenbeck var en synnerligen osvensk svensk som levde ett händelserikt liv och satte outplånliga avtryck.








Innovativ personalpolitik



Att SAS befinner sig i kris är väl känt. En vanlig åtgärd i kristider är att "minska kostymen", vilket ofta betyder att säga upp personal och/eller lönesänkningar.
Svårt att lyfta?
Nu har SAS utöver detta hittat en alldeles ny medicin. Chefer får en halv årslön som  bonus om de stannar i företaget. Hur förankras ett sånt beslut hos kabinpersonalen?